Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Τέλος η εμφύτευση αορτικής βαλβίδας σε δημόσια νοσοκομεία της Β. Ελλάδας με απόφαση Κοντοζαμάνη



Εν μέσω πανδημίας, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, με μια απόφαση-καταδίκη για δεκάδες καρδιοπαθείς, προχωρά στην αφαίρεση της δυνατότητας διαδερμικής εμφύτευσης αορτικών βαλβίδων με τη μέθοδο TAVI από όλα τα δημόσια νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και από αρκετά ιδιωτικά στην Αθήνα. Έτσι, οι καρδιοπαθείς θα είναι αναγκασμένοι είτε να απευθυνθούν σε κάποια ιδιωτική δομή, καταβάλλοντας υπέρογκα ποσά, είτε να μεταβούν στην Αθήνα για την επέμβαση, φυσικά κάνοντας επιπρόσθετα έξοδα, αλλά και θέτοντας παράλληλα σε κίνδυνο την υγεία τους.
Η τελική απόφαση (Αριθμ. Γ2β/οικ.16199), η οποία δημοσιεύτηκε στις 9 Απριλίου και φέρει την υπογραφή της προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης του υπουργείου Υγείας, αναστέλλει τη λειτουργία των κέντρων εμφύτευσης ειδικών βιολογικών αορτικών βαλβίδων σε πολλά δημόσια αλλά και ιδιωτικά νοσοκομεία, ανάμεσά τους το Παπαγεωργίου, το Παπανικολάου, το ΑΧΕΠΑ, το “ΕΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ” κ.ά. Η δυνατότητά τους αυτή προβλεπόταν με αποφάσεις του υπουργείου Υγείας από το 2018, καθώς και ότι η σχετική αξιολόγηση των νοσοκομείων που έχουν τη δυνατότητα της συγκεκριμένης επέμβασης, γίνεται κάθε δύο χρόνια και εφόσον διαπιστωθεί αναγκαίος αριθμός επεμβάσεων.
Το αρμόδιο Συμβούλιο συνεδριάζει στις 22/10/2019, αντί για το τέλος του 2020 που συμπληρώνεται ο προβλεπόμενος χρόνος αξιολόγησης και, κατ’ επέκταση, κρίνει μικρό τον αριθμό των επεμβάσεων, με αποτέλεσμα να μην πληρούν τους όρους αξιολόγησης. Την εν λόγω απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, αποδέχεται τον Μάρτιο του 2020 με απόφασή του ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Έτσι, ο αριθμός των εμφυτεύσεων προκύπτει πως είναι μικρότερος από τον προβλεπόμενο, μιας και η αξιολόγηση λαμβάνει χώρα νωρίτερα απ’ ό, τι προβλεπόταν, πράγμα που οδηγεί στην αναστολή της λειτουργίας κάποιων νοσοκομείων.
Η κίνηση αυτή, φαίνεται πως θα ευνοήσει ιδιαίτερα τις ιδιωτικές δομές, κάτι που σίγουρα δεν μπορεί να ειπωθεί και για τους ασθενείς, οι οποίοι καλούνται να πάρουν δύσκολες αποφάσεις για την υγεία και τη ζωή τους.
Με πληροφορίες από το tvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου